ŠOLA JADRANJA

V društvu WADA organiziramo šolo jadranja za otroke, mladino in odrasle.

Program šole jadranja za vse tri starostne skupine začnemo s prvo stopnjo, kjer učenci spoznajo osnove jadranja.

Otroci začnejo jadralsko pot na jadrnicah Optimist, mladina na dvosedi jadrnici Flying Junior, starejši pa na jadrnicah Murphy 24 ter Backman 21.

Po opravljeni prvi stopnji šole jadranja se program razdeli na športno in potovalno jadranje. Otroci in mladina nadaljujejo s poglobljenim pridobivanjem znanja na jadrnicah, starejši – tisti ki tega še niso opravili, pa v drugi stopnji osvojijo teoretična znanja potrebna za plovbo, ter se pripravijo na opravljanje izpita za voditelja čolna.

V tretji stopnji učenci v športni smeri pričnejo z osvajanjem osnov športnega treniranja, učenci v smeri potovalnega jadranja pa se v spremstvu instruktorjev podajo na prvo večdnevno jadranje, kjer v praksi osvojijo veščine iz navigacije, VHF komunikacije, sidranja, vezanja jadrnice, uporabe navtičnih instrumentov, poglobijo znanja meteorologije, ter spoznajo temeljne “prijeme” organizacije posadke.

Po opravljeni tretji stopnji so jadralci usposobljeni za samostojni pristop k upravljanju s čolnom in posadko. Za tiste, ki se odločijo nadaljevati aktivno udejstvovanje v jadranju, je v društvu organiziran tekmovalni jadralni klub, kjer nadaljujejo s treningi in pričnejo z udeležbami na regatah. Tiste pa, ki jih bolj kot športni duh na morje žene želja po novih odkritjih, prijateljskem druženju in pobegu iz vsakdanje rutine, pa vabimo, da ostanejo v naši družbi ter se udeležijo vsakoletnih srečanj in jadralskih izletov.

Obseg ur trostopenjskega programa zajema 100 ur v treh zaključenih enotah:

1. stopnja:     6 vadbenih enot po 4 ure jadranja

2. stopnja:     smer športno jadranje: 5 vadbenih enot po 4 ure jadranja

                      smer potovalno jadranje: 5 vadbenih enot po 3 ure predavanj teorije, 1 vadbena enota s 5 urami jadranja

3. stopnja:     smer športno jadranje: 14 vadbenih enot po 4 ure jadranja

                      smer potovalno jadranje: 5 dni jadranja in predavanj na potovalni jadrnici.

4. športni jadralni klub: kondicijske priprave – 1 vadbena enota po 90 minut tedensko, ter trening jadranja  – 1 vadbena enota po 90 minut tedensko, nastopi na regatah.

Za strokovno plat izvedbe izbraževanja v programih skrbita dva instruktorja jadranja 2 z licenco Jadralne Zveze Slovenije, ter certifikatom Ofshore Security Regulation programa.

Podrobnejši pregled programa si oglejte na spodnji povezavi.

PROGRAM ŠOLE JADRANJA ŠKD WADA

Leave a Reply