18. NOVOLETNO SREČANJE LJUBITELJEV MORJA IN JADRANJA – POLNOLETNA REGATA – Ankaran 2015

Letošnje tradicionalno novoletno srečanje ljubiteljev morja in jadranja, ki smo ga organizirali člani društva Wada iz Ajdovščine skupaj s člani društva Jo-Jo iz Ankarana, je za nami.
V meglenem jutru ne preveč hladne januarske sobote se nas je na pomolu mandrača Valdoltra zbralo preko dvesto. Po tradicionalnem zajtrku z joto in pršutom smo v prijetni družbi ob postrežbi z odličnim pivom pivovarne San Nicolo iz Ankarana, žlahtne kapljice iz vinskih kleti Žvanut in Černe, ter kuhanega vina in čaja čakali na veter. Sonce se je sicer trudilo pregnati koprene meglice nad Koprskim zalivom – na trenutke mu je to celo uspelo – vendar je ozračje ostalo mirno.
Med poldnevom in eno uro je le zapihal rahel zahodni veter. Sto devetinosemdeset jadralcev je na enainštiridesetih jadrnicah zaplulo čez štartno linijo, ter bolj ali manj ”po prstih” odjadralo regatno polje letos osemnajste, polnoletne ankaranske regate, skrajšano na en krog. Regato, ki je od jadralcev zahtevala dobršno mero potrpljenja natančnosti in koncentracije, je končalo štirideset posadk od dvainštiridesetih prijavljenih. Eni posadki ni uspelo prečkati startne linije, drugi, ki ji ni uspelo prejadrati regatnega polja pa je čez ciljno linijo pomagal motor.
Na krmi jadrnice, ki smo jo bolj ali manj od starta dalje s pogledi motrili čisto vsi udeleženci regate – razen tistih nekaj, ki so imeli čast jadrati na njej – se je zrcalil napis LUCIFER. Posadki je pod taktirko prekaljenega jadralskega mojstra Gorazda Frasa uspelo regatno polje prepluti v dobrih petinpetdesetih minutah ter tako osvojiti mesto absolutno prvega, ter prvega v kategoriji 3 – jadrnic do 8 metrov dolžine. Sledile so mu jadrnice Glenfield, Joga, Sinkopa,… vse do pošteno zadnje Mante 2, ki si je za plovbo privoščila kar tri ure in deset minut časa.
V kategoriji 1 – enosede jadrnice s smerno perutjo nismo imeli nobenega udeleženca, v kategoriji 2 – dvosede jadrnice s smerno perutjo pa jadrnico Flying Junior, ki jo je krmaril Boštjan Rupnik, ter kot edini osvojil priznanje za prvo mesto.
V kategoriji 4 – jadrnice dolžine od osem do dvanajst metrov je s konkurenco najuspešnejše obračunala posadka jadrnice Glenfield, s krmarjem Petrom Podunavcem na čelu, ki je ciljno linijo v absolutni razvrstitvi prečkala kot druga.
Kategorija 5 – jadrnice dolžine nad dvanajst metrov – je letos štela dve posadki. Zmagovalni posadki jadrnice Julija je poveljeval krmar Luka Križaj.
Prehodni pokal ki ga društvo Wada vsako leto podeli najbolje uvrščeni posadki v društvu, je letos osvojila jadrnica Quarter Back.
Po regati se je druženje na pomolu nadaljevalo. Ob žlahtni kapljici vinarjev Černe, Žorž, Jamšek, pristnem Ankaranskem pivu, sveže ocvrtih sardelicah za katere je poskrbel ankaranska ribiška družina Medved, smo pričakali temo.
Druženje smo zaključili v baru Korta v središču Ankarana, kjer je zaslužnim jaDSCN4775[1]dralcem priznanja in nagrade podelila sama vipavska vinska kraljica Anja.
Ker je naša letošnja regata v svoji osemnajsti ponovitvi postala ”polnoletna”, smo osemnajsto uvrščeno posadko nagradili s pristnim kraškim pršutom. Posadka Gorazda Jesenka, ki je na jadrnici J-24 dosegel osemnajsto uvrstitev, bo gotovo našla primerno priložnost, da se še enkrat zbere, ter ”vnovči” prisluženo nagrado.
Večer smo zaključili z žrebanjem posadk in podelitvijo nagrad sponzorjev.

Iskrena hvala vsem, ki ste se nam letos pridružili, se z nami poveselili, nam pomagali, ter kakorkoli drugače z nami sodelovali:
Članom potapljaškega društva Rak, 430. mornariškemu divizionu Slovenske vojske ter Civilni zaščiti občine Ajdovščina, ki so skrbeli za varnost udeležencev.
Ekipi Zdravka Trohe ter restavraciji Nives iz Ajdovščine za tradicionalno joto.
Vinarjem Černe, Žorž, Žvanut in Benčina, ki so nas razvajali z žlahtnimi vini Vipavske doline in obale.
Baru Korta iz Ankarana, ki nas je pogostil z okusno večerjo.
Pivovarni San Nicolo iz Ankarana, ki je za ljubitelje piva priskrbela pristno Ankaransko pivo.
Podjetjem Fama d.o.o,, Ka3 d.o.o., Elektro Lab d.o.o., Mlinotest d.d., Sigraf d.o.o., Tic Ajdovščina, ki so prispevali nagrade za posadke in sredstva za pogostitev.
Klubu Jo-Jo iz Ankarana, ki nam vsa leta uspešno pomaga pri izvedbi prireditve.
Občini Ankaran, Komunali Koper, Mestni občini Koper, Luški kapitaniji Koper ter upravni enoti Koper.
Nazadnje, ampak z nič manj veljave se od srca zahvaljujemo vsem neimenovanim, ki ste s svojo dobro voljo in pridnostjo na kakršen koli način priskočili na pomoč ter poskrbeli za prisrčno vzdušje ter uspešno izpeljavo letošnjega srečanja.

Skupaj smo zapluli v prihajajočo jadralno sezono 2015. Člani društva WADA vam želimo obilo jadralskih užitkov, tekmovalnih uspehov ter srečno preplutih milj. Potrudili se bomo, da vas prihodnje leto zopet zberemo na istem kraju.

REZULTATI POLNOLETNE REGATE

FOTOGRAFIJE S POLNOLETNE REGATE

Posted in Nerazvrščeno.

Leave a Reply