23. Tradicionalno novoletno srečanje ljubiteljev morja in jadranja je za nami. Skupaj s člani društva “WADA” je v leto 2020 odjadralo 70 posadk. No, ne ravno vseh 70 – eni se namreč ni uspelo vkrcati na jadrnico, vseeno pa se nam je pridružila na pomolu.

Čez štartno linijo je torej zajadralo 69 jadrnic (najbolj neučakana med njimi – jadrnica Lajdra celo nekaj minutpred štartnim signalom), ter se, trudeč se poiskati najugodnejšo pozicijo na šibkem in nezanesljivem vetriču vzhodnih smeri, pognalo proti sredini koperskega zaliva.

Po uri in pol jadranja “po prstih”, in ob tehtanju odločitev regatnega odbora, ali progo skrajšati na drugi oznaki, ali tvegati in odjadrati vsaj en krog, pa je le zapihala burjica, ki so jo vsi “preroški” vetrovni modeli obljubljali že od prvih dni tega tedna, ter posadkam omogočila odjadrati celotno regato z dvema trikotnikoma.

Nekje med drugo in tretjo bojo se je odločilo zaporedje prvih treh jadrnic. Najspretneje je nove vetrovne razmere izkoristila jadrnica SOLARIA, ki je potem svojo krmo suvereno kazala vsem ostalim jadrnicam vse do ciljne linije, ki jo je prečkala kot absolutno prva, jadrnici PICCOLO DIAVOLO ROSSO pa se nikakor ni uspelo izmuzniti mimo starega prekaljenega morskega mačka GLENFIELDA.

Kot zadnja, ki ji muhasti Eol ni odvzel volje do tekmovanja, je ciljno linijo prečkala jadrnica ALESSEA, s tem pa osvojila priznanje za pošteno zadnjega.

Svoje klubske kolege je letos ugnala posadka KROKODILOV na jadrnici J-24.

Nagrado za najbolj naravovarstveno posadko je tudi letos osvojila posadka jadrnice ALPINCA.

Novoletne regate se je tudi letos udeležila številčna flota jadrnic FAREAST 28R, ter ELAN 210, zato je organizator zanje razpisal dodatno točkovanje. Med FarEasti je prvo mesto zasedla jadrnica s številko 6, posadke ŠESTICA, sledila ji je jadrnica posadke DVOJKA, na tretjem mestu pa posadka jadrnice številka 5 – PETKA.

Kako so se merila razmerja moči in spretnosti v klasi ELAN 210, je zaradi škrata, ki je ponagajal med prijavami, zaenkrat še težko z gotovostjo reči. Rezultati za ta razred bodo zato objavljeni v prihodnjih dneh.

Druženje na pomolu se je ob mraku preselilo v bar Korta v Ankaranu, kjer je tradicionalni jadralski večerji sledila podelitev priznanj.

Seveda naše druženje ne bi bilo tako prijetno, če nam pri izvedbi z izdatno pomočjo, tako materialno, kot udarniško, na pomoč ne bi priskočili še ostali prijatelji našega društva.

Zahvaliti se moramo kuhinjam restavracije Nives, in njene ekipe, ki vsako leto poskrbi za joto, Korta Baru iz Ankarana, ki že tradicionalno pripravi jadralsko večerjo, pivovarni San Nicolo iz Ankarana, ki poskrbi za osvežitev z domačim pivom, vinarjem vinskih kleti Černe, Žvanut, Monvi in Šuber, Damijanu Volku, ki je poskrbel za preventivo pred prehladom z odličnim domačim šnopcem, podjetju Mlinotest, ki nas je založilo s svežim kruhom, podjetju Happy Day, ki je prispevalo kalamare, predvsem pa ekipam, ki so poskrbele, da so se vse te dobrote znašle v kozarcih in na krožnikih prisotnih.

Za priložnostna darila, ki so jih jadralci dobili v vreče, je tudi letos poskrbelo podjetje KA3 iz Ajdovščine, ki naše goste obdarja že dolgo vrsto let.

Posebna zahvala gre tudi reševalcem slovenske vojske, potapljaškega društva RAK iz Rakeka, zdravniku iz Ankarana, ter gasilcem iz Ajdovščine, ki so skrbeli za varnost jadralcev tako na morju, kot tudi ob njem, ter ekipi redarjev, ki so za red skrbeli na pomolu.

Seveda velja posebna zahvala tudi občini Ankaran, ter podjetju Marjetica iz Kopra, ki sta nam omogočila izvedbo družabnega dela srečanja na pomolu mandrača Valdoltra.

Dragi prijatelji jadralci. Pred nami je nova sezona. Želimo si, da bi se v čimvečjem številu srečevali na vseh regatah in srečanjih, ki nam jih bo le-ta prinesla.

Srečno in uspešno v novem letu, v katerega smo že pošteno zakorakali, ter nasvidenje naslednje leto…

Člani društva WADA.